آزمون سمیت سیستمیک
از آنجایی که کلیه مواد شیمیایی امکان ایجاد سمیت در دوزهای بالا را دارند، مجموعه ای از آزمایشات به منظور برآورد پتانسیل خطرزایی مواد شیمیایی در مسیرها و مدت زمان های مختلف تماس با افراد، طراحی شده اند. آزمون سمیت سیستمیک، به منظور آگاهی از اثرات ملزومات پزشکی، مکانیسمهای درگیر، پتانسیل بیماری زایی و تاثیرگذاری بر سلامت انسان طراحی شده است.
به واکنش سریع بدن به هر ماده سمی که وارد بدن میشود در مدت زمان کوتاه به صورت یک دوز از طریق یک مسیر یا مسیرهای مختلف، سمیت سیستمیک حاد میگویند که با بروز علایم واضح کلینیکی و وزنی قابل بررسی است. اگر واکنش بدن به مواد سمی در مدت زمان طولانیتری مورد بررسی قرار بگیرد، سمیت سیستمیک مزمن نامیده میشود، که طبق پارامترهای مشخص قابل ارزیابی می باشد. اگر این بررسیها به صورت چند دوز مورد بررسی قرار گیرد سمیت تحت حاد/مزمن نام میگیرد بنابراین تاثیر کوتاه مدت و دراز مدت هرگونه ماده خارجی که با داخل بدن در تماس است با این آزمون مشخص میشود.

روش آزمون:
آزمون سمیت سیستمیک مطابق با استاندارد بین المللی ISO 10993-11 و به صورت برون تنی (in vivo) انجام می شود. آزمون های سمیت سیستمیک با توجه به محل و زمان مورد استفاده محصولات پزشکی در بدن به صورت های ذیل قابل انجام میباشد:
- آزمون سمیت سیستمیک حاد
- آزمون سمیت سیستمیک تحت حاد
- آزمون سمیت سیستمیک تحت مزمن
- آزمون سمیت سیتمیک مزمن
بر اساس کاربرد نمونه مورد آزمون در بدن، نوع استعمال آن نیز متفاوت خواهد بود.
